Yhdistelylaina

Yhdistelylaina tarkoittaa lainatuotetta, jossa useat olemassa olevat lainat, luottokorttivelat tai muut velat yhdistetään yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämän lainaratkaisun päätavoitteena on velkaantumisen hallinnan tehostaminen ja taloudellisten kustannusten, kuten korkojen ja kulujen, vähentäminen. Yhdistelylainan avulla lainanottaja voi saada alhaisemman kokonaiskorkotason, yksinkertaistaa kuukausittaista hallinnointia yhden sijaan useiden eri eräpäivien ja maksujen hallinnalla, sekä mahdollisesti parantaa luottokelpoisuuttaan maksamalla olemassa…

Yleisneuvosto (General Council)

Yleisneuvosto on yleinen kokous tai hallintoelin, joka koostuu edustajista eri organisaatioista tai yhteisöistä. Se voi käsitellä erilaisia ​​asioita, kuten taloudellisia kysymyksiä, investointeja, pankkeja ja lainoja. Yleisneuvosto voi myös tehdä päätöksiä ja antaa suosituksia näillä aloilla. Yleisneuvosto (General Council) lyhyesti Investointi on taloudellinen päätös, jossa varoja käytetään tulevaisuuden hyötyjen saavuttamiseksi. Pankit tarjoavat lainoja yrityksille ja yksityishenkilöille,…

YT-neuvottelut

YT-neuvottelut ovat yrityksen ja sen työntekijöiden välisiä neuvotteluja, joissa käsitellään esimerkiksi henkilöstön vähentämistä tai lomautuksia taloudellisista syistä. YT-neuvottelut voivat vaikuttaa yrityksen investointeihin ja lainanottoon, sillä ne voivat vaikuttaa yrityksen taloudelliseen tilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Pankit voivat myös ottaa huomioon YT-neuvottelut arvioidessaan yrityksen luottokelpoisuutta ja lainanmyöntömahdollisuuksia. YT-neuvottelut lyhyesti YT-neuvottelut voivat johtaa henkilöstön vähennyksiin ja säästötoimiin yrityksissä….

Välilliset verot

Välilliset verot ovat verot, jotka kerätään tuotteiden ja palveluiden myynnin yhteydessä. Ne sisältyvät tuotteen tai palvelun hintaan ja maksetaan kuluttajan toimesta. Esimerkkejä välillisistä veroista ovat arvonlisävero ja valmisteverot. Välilliset verot lyhyesti Välilliset verot ovat tärkeä osa valtion verotuloja ja niitä kerätään esimerkiksi arvonlisäveron muodossa. Välilliset verot vaikuttavat kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja voivat vaikuttaa myös yritysten investointipäätöksiin….

Viitekorko (Reference rate)

Viitekorko on korko, joka määritellään tietyn taloudellisen mittarin perusteella ja jota käytetään vertailukohtana lainojen ja muiden rahoitustuotteiden korkojen määrittelyssä. Se voi esimerkiksi perustua keskuspankin ohjauskorkoon tai markkinakorkoihin. Viitekorko (Reference rate) lyhyesti Viitekorko on korko, joka määrittää pankkien väliset lainan korot. Viitekorko voi olla esimerkiksi Euro Interbank Offered Rate (Euribor) tai London Interbank Offered Rate (Libor)….

Verokiila

Verokiila tarkoittaa eroa työnantajan maksamien palkkakustannusten ja työntekijän nettotulon välillä, joka johtuu erilaisista verotuksellisista maksuista ja sosiaaliturvamaksuista. Tämä voi vaikuttaa negatiivisesti työllisyyteen ja investointeihin, sillä korkea verokiila voi vähentää yritysten halukkuutta palkata uusia työntekijöitä ja investoida. Verokiila lyhyesti Verokiila tarkoittaa työnantajan maksamien palkkakustannusten ja työntekijän nettotulojen välistä eroa. Korkea verokiila voi vähentää työllisyyttä ja hidastaa…

Vakaus- ja kasvusopimus (Stability and Growth Pact)

Vakaus- ja kasvusopimus on EU:n jäsenmaille asettama talouspoliittinen sääntöjärjestelmä, jonka tarkoituksena on edistää taloudellista vakautta ja kestävää kasvua. Sopimuksen mukaan jäsenmaiden tulee pitää budjettivajeensa alle 3%:ssa bruttokansantuotteestaan ja velkamääränsä alle 60%:ssa bruttokansantuotteestaan. Tämä auttaa ylläpitämään luottamusta talouden kestävyyteen ja vähentää riskiä talouskriiseistä. Vakaus- ja kasvusopimus (Stability and Growth Pact) lyhyesti Vakaus- ja kasvusopimus on EU:n…

Vaihtokauppa (Barter)

Vaihtokauppa tarkoittaa kaupankäyntiä, jossa tavaroita tai palveluita vaihdetaan suoraan ilman rahan käyttöä. Tämä oli yleinen tapa kaupankäynnissä ennen rahan keksimistä. Vaihtokauppa (Barter) lyhyesti Vaihtokauppa oli yksi ensimmäisistä taloudellisista järjestelmistä, jossa tavaroita vaihdettiin toisiin tavaroita vastaan ilman rahan käyttöä. Nykyään vaihtokauppaa käytetään harvoin, sillä rahan käyttö on yleistynyt ja helpottanut kaupankäyntiä. Investointi tarkoittaa rahan tai omaisuuden…

Työvoima

Työvoima tarkoittaa kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat työllisiä tai työttömiä ja halukkaita työskentelemään. Työvoima on tärkeä tekijä taloudellisessa kehityksessä ja investoinneissa, sillä se vaikuttaa suoraan tuotantoon ja talouden kasvuun. Pankeilla ja muilla rahoituslaitoksilla on usein lainatuotteita, jotka on suunnattu erityisesti työvoiman kehittämiseen ja koulutukseen, jotta työntekijöiden taidot vastaisivat paremmin työmarkkinoiden tarpeita. Työvoima lyhyesti Investointi on…

Työttömyysaste (Unemployment rate)

Työttömyysaste tarkoittaa prosenttiosuutta työvoimasta, joka ei ole työllistettynä ja etsii aktiivisesti työtä. Se on tärkeä mittari taloudellisen tilanteen arvioimiseksi ja vaikuttaa investointeihin, pankeille myönnettäviin lainoihin ja yleiseen kulutuskysyntään. Työttömyysaste (Unemployment rate) lyhyesti Työttömyysaste on yksi tärkeimmistä taloudellisista mittareista, joka kertoo työttömien määrän suhteessa työvoimaan. Korkea työttömyysaste voi heikentää talouden kasvua ja lisätä sosiaalisia ongelmia. Investoinnit…

Työllisyysaste (Employment rate)

Työllisyysaste tarkoittaa prosenttiosuutta työikäisestä väestöstä, joka on työllistetty tai aktiivisesti etsii työtä. Se on tärkeä mittari taloudellisen tilanteen arvioimiseksi ja investointipäätösten tekemiseksi. Korkea työllisyysaste voi olla merkki talouden vahvuudesta ja kasvusta, kun taas matala työllisyysaste voi olla merkki talouden heikkoudesta ja taantumasta. Pankeille ja lainanantajille työllisyysaste voi olla tärkeä tekijä lainan myöntämisessä, koska se vaikuttaa…

Tulonsiirto

Tulonsiirto tarkoittaa rahallista siirtoa yksilöltä tai organisaatiolta toiselle, yleensä tarkoituksena tasoittaa tuloeroja tai tukea vähävaraisia. Tulonsiirtoja voivat tehdä esimerkiksi valtio, kunnat tai sosiaaliturvajärjestelmät. Tulonsiirrot voivat vaikuttaa myös investointeihin ja lainoihin, sillä ne voivat vaikuttaa yksilöiden ja organisaatioiden käytettävissä oleviin varoihin ja siten myös niiden mahdollisuuksiin sijoittaa tai ottaa lainaa. Tulonsiirto lyhyesti Tulonsiirto tarkoittaa rahallista avustusta…

Talous- ja rahaliitto (EMU)

EMU on lyhenne sanoista Talous- ja rahaliitto, joka tarkoittaa Euroopan unionin jäsenmaiden taloudellista yhteistyötä ja yhteistä rahapolitiikkaa. EMU:n tavoitteena on edistää taloudellista vakautta ja kasvua Euroopassa, ja se sisältää muun muassa yhteisen valuutan, euro. EMU vaikuttaa myös investointeihin, pankeihin ja lainoihin, sillä yhteinen rahapolitiikka vaikuttaa koko alueen talouteen. Talous- ja rahaliitto (EMU) lyhyesti Talous- ja…

Talletussuoja (Deposit protection)

Talletussuoja on järjestelmä, joka suojaa pankin asiakkaiden talletuksia tietyn määrän verran, jos pankki ajautuu konkurssiin tai muuten ei kykene palauttamaan talletuksia asiakkailleen. Tämä suoja auttaa varmistamaan, että asiakkaat eivät menetä kaikkia säästöjään yllättävissä tilanteissa. Talletussuoja (Deposit protection) lyhyesti Talletussuoja on järjestelmä, joka suojaa pankkitalletuksia. Talletussuoja takaa, että tietyn määrän talletuksia korvataan, jos pankki ajautuu konkurssiin….

TARGET (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system)

TARGET on Euroopan keskuspankin ylläpitämä järjestelmä, joka mahdollistaa reaaliaikaisen bruttomaksujen selvityksen ja siirron eri maiden välillä. Järjestelmä on suunniteltu helpottamaan rahansiirtoja ja maksuliikennettä Euroopassa, erityisesti rajat ylittävissä tapauksissa. TARGET-järjestelmä on tärkeä osa Euroopan rahoitusjärjestelmää ja auttaa varmistamaan taloudellisen vakauden ja tehokkaan rahaliikenteen. TARGET (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer system) lyhyesti TARGET on eurooppalainen…

Säästämisaste

Säästämisaste tarkoittaa sitä osuutta tuloista, jonka henkilö tai talous säästää. Se lasketaan jakamalla säästöt tuloilla. Korkea säästämisaste voi olla hyödyllinen taloudellisen turvallisuuden ja tulevaisuuden suunnittelun kannalta. Säästämisaste lyhyesti Säästämisaste kuvaa kansantalouden säästöjen määrää suhteessa bruttokansantuotteeseen. Korkea säästämisaste voi olla merkki talouden vakaudesta ja tulevaisuuden investointimahdollisuuksista. Alhainen säästämisaste voi johtaa talouden epävakaisuuteen ja vaikeuksiin rahoituksen saannissa….

Suuri lama (Great Depression)

Suuri lama oli maailmanlaajuinen taloudellinen taantuma, joka alkoi vuoden 1929 pörssiromahduksesta Yhdysvalloissa ja jatkui 1930-luvun alkuun asti. Lama vaikutti voimakkaasti investointeihin, pankeihin ja lainoihin, ja johti monien yritysten konkurssiin ja työttömyyden kasvuun. Suuri lama (Great Depression) lyhyesti Suuri lama oli maailmanlaajuinen talouskriisi 1930-luvulla. Lama alkoi Yhdysvalloista vuonna 1929 osakemarkkinoiden romahduksen myötä. Lama vaikutti moniin maihin…

Suomen Pankki (Bank of Finland)

Suomen Pankki on Suomen keskuspankki, joka vastaa maan rahapolitiikasta ja valuutan vakauden ylläpitämisestä. Se myös valvoo pankkien toimintaa ja tarjoaa rahoituspalveluita valtiolle ja muille pankeille. Suomen Pankki (Bank of Finland) lyhyesti Suomen Pankki on Suomen keskuspankki ja vastaa maan rahapolitiikasta. Suomen Pankki myöntää lainoja ainoastaan valtiolle ja muille keskuspankeille. Suomen Pankki valvoo myös Suomen pankkijärjestelmää…

Subprime

Subprime tarkoittaa lainoja tai sijoituksia, jotka on myönnetty henkilöille tai yrityksille, joilla on heikko luottokelpoisuus tai korkea riski oletettavasti olla kykenemättömiä maksamaan takaisin lainaa. Subprime-lainat ovat yleensä korkeamman koron lainoja, jotka ovat riskialttiimpia kuin perinteiset lainat. Subprime lyhyesti Subprime-lainat ovat riskialttiita lainoja, jotka myönnetään henkilöille, joilla on heikko luottoluokitus. Subprime-kriisi vuonna 2008 johti monien pankkien…

Start-up -yritys

Start-up -yritys tarkoittaa nuorta ja kasvavaa yritystä, joka on vasta aloittamassa toimintaansa ja usein pyrkii kehittämään uusia innovatiivisia tuotteita tai palveluita. Start-up -yritykset ovat usein riippuvaisia ulkopuolisesta rahoituksesta, kuten sijoittajilta saaduista pääomista tai lainoista, jotta ne voivat kasvaa ja laajentua. Pankit voivat tarjota start-up -yrityksille erilaisia lainavaihtoehtoja ja rahoitusratkaisuja, jotka auttavat niitä saavuttamaan tavoitteensa ja…

SEPA

SEPA tarkoittaa Single Euro Payments Areaa, eli yhtenäistä euroalueen maksualuejärjestelmää. SEPA mahdollistaa nopeammat ja edullisemmat maksut euroalueella, ja sen avulla voidaan käsitellä maksuja samalla tavalla kaikissa euroalueen maissa. SEPA lyhyesti SEPA (Single Euro Payments Area) on eurooppalainen maksujärjestelmä, joka mahdollistaa nopeat ja edulliset maksut maiden välillä. Investointi tarkoittaa rahan käyttämistä jonkin hyödykkeen tai omaisuuden hankkimiseen…

Reaalikorko (Real interest rate)

Reaalikorko tarkoittaa korkoa, joka on korjattu inflaation vaikutuksilta. Se on todellinen korko, joka ottaa huomioon ostovoiman muutokset ajan myötä. Reaalikorko on tärkeä tekijä investointipäätöksissä ja se vaikuttaa myös pankkien lainananto- ja talletuskorkoihin. Reaalikorko (Real interest rate) lyhyesti Reaalikorko on korko, joka on korjattu inflaation vaikutuksilta. Reaalikorko on tärkeä mittari investointien kannattavuuden arvioinnissa. Korkea reaalikorko voi…

Rakennetyöttömyys (Structural unemployment)

Rakennetyöttömyys tarkoittaa tilannetta, jossa työttömyys johtuu työmarkkinoiden rakenteellisista muutoksista, kuten teknologian kehityksestä tai tuotannon siirtymisestä ulkomaille. Tämä voi johtaa siihen, että tietyillä aloilla on vähemmän työpaikkoja tarjolla, mikä voi vaikuttaa alueen tai koko maan talouteen ja investointeihin. Pankit ja lainanantajat voivat myös ottaa huomioon rakennetyöttömyyden vaikutukset lainan myöntämisessä ja investointipäätöksissä. Rakennetyöttömyys (Structural unemployment) lyhyesti Rakennetyöttömyys…

Rahoitusmarkkinat (Financial market)

Rahoitusmarkkinat ovat paikkoja, joissa eri yritykset, sijoittajat ja pankit käyvät kauppaa erilaisilla rahoitusinstrumenteilla, kuten osakkeilla, joukkovelkakirjoilla ja valuutoilla. Rahoitusmarkkinat ovat tärkeitä, koska ne mahdollistavat yrityksille ja sijoittajille rahan hankkimisen ja sijoittamisen eri kohteisiin. Rahoitusmarkkinat ovat myös tärkeitä talouden kehitykselle, sillä ne vaikuttavat suoraan yritysten investointeihin ja talouskasvuun. Rahoitusmarkkinat (Financial market) lyhyesti Rahoitusmarkkinat ovat tärkeä osa…

Rahapolitiikka (Monetary policy)

Rahapolitiikka tarkoittaa keskuspankin toimenpiteitä, joilla pyritään vaikuttamaan talouden kehitykseen ja inflaatioon. Tämä voi sisältää esimerkiksi ohjauskoron muutoksia, rahan tarjonnan säätelyä ja valuutan arvon hallintaa. Rahapolitiikka on tärkeä työkalu talouden vakauden ylläpitämisessä ja investointien edistämisessä. Rahapolitiikka (Monetary policy) lyhyesti Rahapolitiikka on keskeinen osa talouspolitiikkaa. Keskuspankit vastaavat rahapolitiikan toteuttamisesta. Rahapolitiikan tavoitteena on ylläpitää hintavakautta ja talouskasvua. Keskuspankit…

Rahapolitiikan välittymismekanismi (Monetary policy transmission mechanism)

Rahapolitiikan välittymismekanismi tarkoittaa tapaa, jolla keskuspankin rahapolitiikan päätökset vaikuttavat talouteen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi korkojen muutosten, lainojen saatavuuden tai valuuttakurssien kautta. Rahapolitiikan välittymismekanismi (Monetary policy transmission mechanism) lyhyesti Rahapolitiikan välittymismekanismi tarkoittaa sitä, miten keskuspankin tekemät päätökset vaikuttavat talouteen. Yksi tärkeimmistä välittymismekanismeista on korkotaso, joka vaikuttaa esimerkiksi lainojen kysyntään ja yritysten investointipäätöksiin. Keskuspankki voi myös vaikuttaa…

Rahaperusta (Monetary base)

Rahaperusta tarkoittaa talouden perustaa, joka koostuu käteisestä ja pankkien talletuksista keskuspankissa. Se on tärkeä mittari talouden vakauden arvioinnissa ja vaikuttaa suoraan rahan tarjontaan ja inflaatioon. Rahaperusta (Monetary base) lyhyesti Rahaperusta koostuu keskuspankin liikkeeseen laskemasta käteisestä ja pankkien talletuksista keskuspankissa. Rahaperustan kasvu voi johtaa inflaatioon, jos se ylittää talouden kasvun. Investoinnit ovat tärkeä tapa kasvattaa taloutta…

Rahamarkkinat (Money market)

Rahamarkkinat ovat taloudellinen järjestelmä, jossa lyhytaikaisia rahoitusinstrumentteja, kuten valtion velkakirjoja, yrityslainoja ja sijoitusrahastoja, ostetaan ja myydään. Tämä tapahtuu yleensä alle vuoden maturiteetilla ja korkealla likviditeetillä. Rahamarkkinat ovat tärkeä osa rahoitusjärjestelmää, sillä ne tarjoavat yrityksille ja hallituksille mahdollisuuden hankkia lyhytaikaista rahoitusta ja sijoittajille mahdollisuuden saada tuottoa lyhyellä aikavälillä. Rahamarkkinat (Money market) lyhyesti Rahamarkkinat ovat lyhytaikaisia rahoitusmarkkinoita,…

Pörssilistautuminen

Pörssilistautuminen tarkoittaa yrityksen osakkeiden ensimmäistä julkista tarjoamista pörssissä, jolloin yritys saa rahoitusta myymällä osakkeitaan sijoittajille. Tämä voi auttaa yritystä kasvattamaan liiketoimintaansa ja hankkimaan lisää pääomaa investointeihin. Pörssilistautuminen voi myös tarjota sijoittajille mahdollisuuden ostaa osakkeita yrityksestä ja mahdollisesti saada tuottoa niiden arvon noususta. Pörssilistautuminen lyhyesti Pörssilistautuminen on yrityksen tapa hankkia lisää pääomaa ja kasvattaa liiketoimintaansa. Listautuminen…

Pääomavero

Pääomavero on vero, joka kohdistuu pääomalle eli sijoituksille ja omaisuudelle. Se voi vaikuttaa investointipäätöksiin ja siten myös talouden kehitykseen. Pääomavero lyhyesti Pääomavero on vero, joka kohdistuu sijoitustuottoihin ja pääomatuloihin. Pääomavero voi vaikuttaa sijoittajan päätökseen sijoittaa tiettyyn kohteeseen. Pääomavero voi myös vaikuttaa yritysten investointipäätöksiin. Pääomavero voi olla erilainen eri maissa ja se voi vaikuttaa kansainväliseen sijoitustoimintaan….